На данашњи дан

1980. – Преминуо је Јосип Броз Тито, доживотни председник и маршал Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. Јосип Броз је рођен у хрватско-словеначкој породици, у селу Кумровец, у Хрватској (тадашњој Аустроугарској). Када је регрутован у аустроугарску војску, веома се истакао у војној служби и постао је најмлађи водник. За време Првог светског рата, Руси су га заробили и ранили. Након тога је учествовао у Октобарској револуцији, а касније се прикључио и Црвеној армији у Омску. После се вратио у новоосновану Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, где се прикључио Комунистичкој партији Југославије (КПЈ). 

Током Другог светског рата био је вођа југословенских партизана, који се често сматрају најефикаснијим покретом отпора у окупираној Европи. Био је главни вођа друге Југославије, социјалистичке федерације, која је постојала од 1943. до 1992. године. Током Другог светског рата је постао премијер, а уставним променама 1953. постао је и председник (касније доживотни председник; 1953—1980) СФРЈ. Од 1943. до своје смрти 1980. године, имао је звање маршала Југославије и положај Врховног команданта војске Југославије.

 За време своје политичке каријере, био je веoмa популарна и цењена личност, како у земљи, тако и у иностранству. Стекао је велику међународну славу као главни вођа Покрета несврстаних. Будући да је био изузетно цењен у оба блока током Хладног рата, примио је око 98 страних одликовања, укључујући и Орден Легије части. Његова власт се сматра аутократском. Дванаест година након његове смрти, Социјалистичка Федеративна Република Југославија, држава којој је био доживотни председник, распала се.

Фотографија: https://stil.kurir.rs/