На данашњи дан

1924. – У Ковачици је рођен Мартин Јонаш један од најистакнутијих сликара наивне уметности у Србији и у свету. Био је водећа личност ковачичког наивног сликарства и један од оснивача Галерије наивне уметности у Ковачици. Сматра се утемељивачем и пропагатором наивне уметности. Почео је да слика у двадесетпрвој години и излагао је широм света.

Насликао је преко 2000  слика, у уљу на платну, графици, акварелу, цртежу, дуборезу, линорезу, у којима доминирају теме из руралног живота сељака, њихових обичаја, традиције, веровања или, пак, празноверја. Сликао је сељаке са малим главама, али великим рукама и стопалима. Та деформација, иако на први поглед гротексна, има снажну поруку, поруку вредног сељака и важности хејерархије. У његовим сликама има и анегдодских порука, као и садржаја са хумористичком и сексуалном конотацијом, при којој је клип кукуруза мушки фалусни симбол, а тиква женски, као симбол плодности и стварања новог живота.

Током свог плодног и активног уметничког рада, излагао је на више од 450 самосталних и колективних изложби. Био је добитник високих међународних уметничких признања и примио је кључеве неколико европских градова. Поред Салвадора Далија и Рената Гатуса, добитник је златне медаље на великој међународној изложби цртежа у Италији, 1978. године. Његова кућа у Ковачици је претворена у Спомен музеј.

Фотографија: https://www.srbijadanas.com