На данашњи дан

1844. – Основан је Народни музеј у Београду под именом Музеум сербски. Као најстарија музејска установа у Србији, основан је актом Попечитељства просвештенија Србије, који је потписао начелник Попечитељства, писац Јован Стерија Поповић. Године 1842, у Србији је упућен позив да народ прикупља значајне старине, које су се чувале у тадашњем Попечитељству финансија.

Захваљујући томе, већ на почетку рада Народни музеј је располагао колекцијом вредних књига, ретког оружја, старог новца и слика. Брига о Музеју поверена је Друштву српске словесности, а смештен је у Капетан – Мишином здању. Зграда у којој се данас налази Народни музеј подигнута је 1903. године, по пројекту Андре Стевановића и Николе Несторовића, а представља дом за музеј од 1952.

У саставу Народног музеја Србије су и Галерија фресака, Вуков и Доситејев музеј и Спомен-музеј Надежде и Растка Петровића. У фондовима музеја налази се око три стотине хиљада музејских предмета, од којих је највреднији рукопис Мирослављево јеванђеље. Такође, збирке Музеја обухватају преко 400 000 најрепрезентативнијих и врхунских археолошких и историјско-уметничких предмета.

Због својих архитектонско-урабанистичких и културно-историјских вредности, зграда Народог музеја је утврђена за културно добро од великог значаја за Републику Србију.

Фотографија: https://nationalgeographic.rs