На данашњи дан

1932. – У Лондону је умро Чедомиљ Мијатовић, српски министар финансија у шест мандата, министар иностраних послова у три мандата, председник Српске краљевске академије и оснивач Народне странке. Он је српској валути дао назив „динар“. Завршио је Лицеј 1862. и затим провео три године на студијама у Минхену, Лајпцигу, Цириху и Бечу.

Као оснивачу Напредне странке, кнез Милан му је поверио формирање владе октобра 1880. године. Мијатовић је изабран за министра финансија и иностраних дела. Програм владе је била модернизација Србије, уз одбацивање целог политичког наслеђа и изградњу либерално-демократских институција по западном узору. Мијатовић је у те три године поставио темеље модернизације тадашње Србије. Организовао је следеће важне послове: склапање трговинских уговора, изградња првих железница, помоћ кнезу Милану код склапања српско-аустријске конвенције, увођење нових посредних пореза, узимање зајмова у иностранству и оснивање Народне банке.

Сматра се једним од најученијих и најспособнијих људи у Србији оног времена. Писао је бројна дела из политичке и економске историје. И као књижевник био је у своје време цењен и популаран. Писао је углавном историјске новеле са просветитељском и патриотском нотом. Као економиста и дипломата, Мијатовић је био европејац и модернизатор који је покушао, и у много чему успео, да европске институције уведе у заосталу Србију. Савременици га почесто нису разумели, а млађи нараштаји нису ни чули за њега. Био је први Србин изабран за почасног члана Краљевског историјског друштва у Лондону. Преминуо је у Лондону, где је провео остатак живота лобирајући за српску државу.

Фотографија:https://www.glassrpske.cоm