На данашњи дан

1890. – У Глини је рођен Петар Пјер Крижанић, један од оснивача југословенске и српске политичке карикатуре. Као карикатуриста је почео да објављује радове у загребачком хумористично-сатиричном часопису Хрватско-српске коалиције „Коприве”. Убрзо након стварања Краљевине СХС је постао његов уредник и главни карикатуриста, до 1922. Специјализовао се за карикатуру у Паризу, Бечу и Будимпешти.

Између два светска рата се доселио у Београд 1922, где је штампа била мало слободнија. Придружио се новинској кући Политика, која је у то време сматрана за најугледније гласило у земљи. За њу је радио све до пензионисања 1950. Најбоље радове дао је у области тзв. ситуационе карикатуре којом је осликавао политичке прилике и социјално-економско стање друштва, обесправљеност малог човека – грађанина и сељака, силништво власти и лупештво богаташа, спајајући ликовну и писану реч. Карикатуром је представио значајне министре и друге друштвене функционере, али и бројне личности из културе и уметничког живота. Упорношћу и толеранцијом успео је да одоли честим притисцима режимских цензура, које су га осуђивале, с једне стране као хрватског сепаратисту, а са друге као српског плаћеника.

Након ослобођења Београда 1944. учествује у обнови рада „Политике” и „Ошишаног јежа”. Године 1945. је изабран за првог председника Савеза новинара Југославије. Осим карикатуром, повремено се бавио ликовном критиком, сликарством и илустровањем књига. Умро је у Београду 1962. Године 1967. у његову част је постхумно установљена Награда „Пјер“, која се додељује годишње, за допринос савременој новинској карикатури.

Фотографија: Пјер Крижанић са Десанком Максимовић и својом супругом Лизом; http://politikin-zabavnik.rs