На данашњи дан

САНУ

1968. – Отворена је Галерија Српске академије наука и уметности у Београду. Прва изложба је била у мају – Српски уметници XIX века – академика Лазара Трифуновића, и члана Савета Галерије. Галерија САНУ чини доступнијом делатност институције широј јавности. Организујући изложбе из различитих области, чувајући уметничка дела из фонда Уметничке збирке и одржавајуће концерте, Галерија спроводи културну мисију у животу престонице.

Основна делатност Галерије САНУ јесте организовање изложби из области уметности и науке и представљање активности Академије. У сарадњи са одељењима САНУ и најистакнутијим стручњацима из различитих области, до данас је приказано више од 240 поставки. Галерија је повремено домаћин изложбама других институција из земље и иностранства, а поједине изложбе у организацији Галерије САНУ гостују у галеријама у Србији и изван земље. Галерија САНУ води бригу о Уметничкој збирци САНУ, која је формирана и пописивана од 1969. године, те прикупља документацију о ликовним уметницима, члановима САНУ.

Галерија је у периоду од 1979. до 1982. године проширивана припајањем низа локала дуж Улице Вука Караџића. Тако данас на површини од преко 500 m² делују Изложбени салон и простор првенствено намењен излагању Уметничке збирке и одржавању концерата. Уређен је и депо за смештај Уметничке збирке САНУ.

Фотографија: Ж. Јовановић, https://www.politika.rs