На данашњи дан

1897. – У Сокобањи је преминуо Емилијан Јосимовић, први српски урбаниста и први професор архитектуре у Србији, познат по изради првог урбанистичког плана Београда 1867. године. Емилијан Јосимовић је рођен 1823. године у месту Стара Молдава у Румунији, у српској породици граничарског натпоручника Јосимовића. У Лугошу је завршио математичку војну школу. Студије филозофије и технике завршио је у Бечу до своје 22. године. Након завршене школе, стигао је у Београд, и радио као хонорарни професор Лицеја где је предавао математику. У Артиљеријској школи је као редовни професор, oсим математике предавао механику и геодезију. Редовни професор у Великој школи постао је 1869. године. Био је шеф Математичког одељења, а затим и ректор. Из Велике школе је отишао у пензију након 33 године просветног рада.

Постао је члан Друштва српске словесности, а затим и Српског ученог друштва. Учествовао је и у оснивању и раду прве Техничарске, претече садашњег Удружења техничара и инжењера Србије. Најзначајније дело Емилијана Јосимовића је свакако “Објашњење предлога за регулисање оног дела вароши Београда што лежи у Шанцу”. Реч је о уређењу данашњег најужег центра Београда. Тај први урбанистички план је трасирао неке од основних оса данашњег Београда – Кнез Михајлову, Цара Душана, Краља Петра. До тада су београдске улице углавном биле кривудаве. Пошто није било довољно зеленила, Јосимовић је предлагао јавне паркове, посебно на Калемегдану. Такође је предлагао изградњу водовода, где би вода пумпама спроводила из Дунава. Међутим, за ту идеју није било средстава.

Године 1987, Кнез Михајлова је преуређена и претворена у пешачку зону. Том приликом је на улазу у Кнез Михајлову постављен споменик са именом Емилијана Јосимовића и годином доношења првог урбанистичког плана Београда.

Фотографија: https://www.011info.com