На данашњи дан

1945. – У Невесињу (Републици Српској) рођен је Перо Зубац, књижевник, новинар и сценариста. Током свог вишедеценијског књижевног рада, Зубац је објавио 50 књига поезије, као и 20 књига песама за децу, једну књигу есеја,  лирску студију о Ленки Дунђерској, три књиге пародија на југословенско песништво, али и 16 антологија југословенског и страног песништва. Објавио је више текстова о југословенској периодици на теме из совјетске и руске уметности.

Након завршене гимназије у Зрењанину уписао је књижевност југословенских народа на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. Већ са 19 година објавио је песму “Мостарске кише” која се сматра једном од најлепших с наших простора. На стране језике преведено му је 7 књига. Његова поезија налази се у десетак страних и преко три стотине домаћих антологија песника и песништва за децу. Осим тога, заступљен је у читанкама и лектири у Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини. И сам бавио преводилачким радом на многе језике.

Као новинар, био је уредник часописа „Поља“, „Детињство“, „Витез“. Имао је своје колумне и фељтоне у часописима широм бивше Југославије. Као телевизијски аутор и уредник, Зубац је написао и реализовао преко четири стотине сценарија за документарне, музичке, забавне, уметничке и емисије за децу и младе. Био је запослен на Телевизији Нови Сад више од тридесет година, а у Радио-телевизији Србије био је главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма, уредник програма за децу и младе, координатор Програма за децу, као и помоћник главног и одговорног уредника Забавно-рекреативног и спортског програма. Био је и уредник популарних југословенских серијала за децу „Музички тобоган” и „Фазони и форе”, као и серије класичне музике Радио-телевизије Србије „Хармонија сфера“. У овим медијским кућама радио је све до пензионисања 2008. године.

Члан је Удружења новинара Србије, Друштва књижевника Војводине и Удружења књижевника Србије, у којем је једно време био и потпредседник. Добитник је бројних награда.

Фотографија: https://www.prelepapoeziја.com