На данашњи дан

1933. – У Јагодини је рођен Велимир Бата Живојиновић, југословенски и српски позоришни и филмски глумац. Сматра се глумцем с највише одиграних улога у југословенском филму, преко 400. Са 15 година почео је да ради као сценски радник у Академском позоришту у Београду, и ту се заљубио у глуму. Позоришну академију успео је да упише из трећег покушаја. У Београдском драмском позоришту је прво статирао, а затим добијао мање улоге.

Веће улоге је остварио у филмовима Вељка Булајића Влак без возног реда и Узаврели град, што је био увод за ратне спектакле које ће снимити с овим редитељем шездесетих година 20. века. Партизански филмови су постали хит и својеврстан акциони жанр. За то је заслужан редитељ Хајрудин Шиба Крвавац, у чијим филмовима Мост, Диверзанти, Партизанска ескадрила и Валтер брани Сарајево играо и Живојиновић. Партизани нису били блатњави, измучени и гладни ратници, већ су приказани као модерни акциони хероји. Филм Валтер брани Сарајево је први инострани филм приказиван у Кини после културне револуције и видело га је више стотина милиона људи.

Улоге Бате Живојиновића нису биле само велике, већ и разноврсне. Глумио је и хероје и зликовце и лако је прелазио из улоге главног у улогу споредног лика. Био је Валтер, Столе у бици на Неретви, трговац перјем Мирта, балкански алфа мужјак Трокрилни, официр ЈНА Гвозден. Позната је шала да је после Тита био највећи народни  херој Другог светског рата, управо због својих филмова.  Међутим, остварио је запажене улоге код чувених редитеља југословенског Црног таласа. Ту је филм Три, где глуми Милоша Бојанића. Филм је номинован на награду Оскар 1967. у категорији Најбољи филм ван енглеског говорног подручја. Преминуо је 2016. год и сахрањен у Алеји заслужних грађана.

Форографија: https://www.blic.rs