На данашњи дан

1896. – Приказана је прва  филмска пројекција у Београду. Филм је пуштен у кафани „Златни крст“ на Теразијама, некадашњем „Душановом граду“. Било је то само пет и по месеци након што је Париз видео прве покретне слике браће Лимијер. Тако је и Београд имао прилику да види кинематограф и да се упозна с новом атракцијом и видом уметности.

Пред зачуђеним и задивљеним посетиоцима у омиљеном месту где се окупљала интелектуална елита, песници и сликари, приказивање су организовали гости из Француске Андре Кар, фотограф, и Жил Жирен, механичар, заступници управо Луја и Огиста Лимијера. Програм у Београду, најављен у новинама као чудо невиђено, био је сличан првој биоскопској представи одржаној у Паризу, 28. децембра 1895. године. Између осталих, приказани су Улазак воза у станицу, Купање у мору, Рибља пијаца у Марсељу и Рушење зида.

Била је то уједно прва филмска пројекција на Балкану. Тај датум Југословенска кинотека обележава као свој дан. Са више од 82000 копија филмова, Кинотека је једна од најбогатијих у свету. Сакупљени и сачувани материјал од огромног је значаја не само за домаћу и светску кинематографију, већ и за свеукупну културну баштину Србије и света.

Први филм у историји