На данашњи дан

1914. – У Београду је подигнут споменик Доситеју Обрадовићу, нашем великом просветитељу. Споменик је подигнут залагањем Јована Скерлића и Српске књижевне задруге. Поводом стогодишњице Доситејеве смрти, 1911, оформљен је Одбор за прославу који је планирао да се у Београду подигне споменик овој знаменитој личности. Подухват је подржала Београдска општина, која је прикупила део финансијских средстава и расписала конкурс за подизање споменика великом српском просветитељу. Комисија је прогласила модел Рудолфа Валдеца за најбољи и поверила му израду споменика. Био је то један од првих споменика у Србији.

Споменик је свечано откривен на скверу испред хотела „Српска круна“ (данас Библиотека града Београда), као пандан споменику Карађорђу, откривеном годину дана раније на крају главне калемегданске алеје. На тај начин је Доситеј доведен у директну везу са вођом Првог српског устанка. Споменик је на том месту био све до 30-их година прошлог века, када је премештен у Академски парк на месту некадашње Велике пијаце, као пандан споменику посвећеном великом српском научнику Јосифу Панчићу. 

Бронзана фигура Доситеја Обрадовића приказује првог српског просветитеља као „хероја пера, који путује светом у потрази за знањем“. Доситеј је представљен у покрету, са шеширом, књигама и штапом у руци, док су на доњем делу постамента исписане његове речи: „Идућ’ учи, у векове гледа!“

Фотографија: https://www.rasejanje.info