На данашњи дан

1868. – Убијен је кнез Михаило Обреновић. Србијом је владао у два наврата: од 1839 – 1842. и од 1860 -1868. године. Након смрти његовог брата Милана Обреновића, 1839. године, Порта га је поставила за кнеза. Потом је у буни уставобранитеља, познатој као „Вучићева буна“, био свргнут, а затим побегао у Земун и живео у емиграцији. Други пут је Михаило дошао на престо Србије после смрти свог оца, 1860. године.

На унутрашњем плану, прогонио је опозицију либералних интелектуалаца и ограничавао права савета – владе. Увео је установу Народне скупштине, али је она била само представничко и саветодавно тело, док је законодавну власт вршио сам кнез. Цела концепција Михаилове замисли за улогу Србије на Балкану заснива се на идеји Илије Гарашанина, председника тадашњег председника владе и министра иностраних послова. Гарашанин је то објаснио у свом „Начертанију“. Наиме, реч је о настојању да се националне тежње уједине и отпочне свеопшти рат балканских народа за потпуно ослобађање од Отоманског царства. Убијен је у Кошутњаку, 1868. године, као жртва завере присталица Александра Карађорђевића.

Будући да кнез Михаило није оставио законитих потомака за наследника је изабран унук Милошевог брата Јеврема, Милан Обреновић. После убиства кнеза Михаила 1868. Србијом је владало трочлано Намесништво у име малолетног кнеза Милана до 1872.

Фотографија: https://nova.rs