На данашњи дан

1931. – У Београду је рођен Егон Фекете, професор и уважени лингвиста.  Након завршене гимназије у Земуну, дипломирао је 1956. на Филозофском факултету у Београду на групи за српскохрватски језик и књижевност.

Године 1961, почео је да ради у Институту за српскохрватски језик, када је био изабран за асистента. Скоро цео свој радни век је провео у Институту. Био је и  научни саветник, односно уредник и суредактор Речника српскохрватског књижевног и народног језика, што је највише звање и ауторско место у оквиру Редакције Речника САНУ. Био је пет година и вршилац дужности директора Института. Поред рада у Институту, др Фекете се бавио и педагошким послом. Био је доцент, потом и ванредни професор на Филозофском факултету у Новом Саду.

Научни рад посветио је посебно лексикологији и лексикографији, затим историји српског језика, српскохрватској ономастици и савременом српском стандардном језику. Објавио је више научних радова и књига. Јавност је посебно ценила његово ангажовање у домену језичке културе. Од 26. маја 2001. године у суботњем Културном додатку „Политике” објављивао је у рубрици „Слово о језику” запажене текстове о језичкој култури и начинима да се она унапреди, а те чланке објавио је у књигама „Језичке доумице I–II”. Коаутор је, такође, једнотомног „Речника српскога језика” Матице српске. За допринос култури говора др Фекете је добио више признања. Преминуо је 2009. године.

Фотографија: https://www.korisnaknjiga.com