На данашњи дан

1923. – У Лозници је рођен Миодраг – Мића Поповић, сликар, књижевник и филмски редитељ, академик. За собом је оставио неколико хиљада слика и имао је на стотине колективних и неколико десетина самосталних изложби у земљи и иностранству. Прву изложбу приредио је у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ 50-их година. Последња је одржана 1994. године у Народном музеју и галерији „Хаос“ у Београду.

Добитник је награде листа „Политика“ из „Фонда Владислава Рибникара“ 1989. године. Био је редовни члан САНУ и дописни члан Берлинске академије уметности. О његовом стваралаштву објављено је више монографија, студија и критика. Записи о њему и његовом стваралаштву сачувани су и на филмској траци.

Мића Поповић се бавио и књижевношћу, сценографијом, филмском и позоришном режијом. Свестран, увек ангажован и смео стваралац, својим ликовним изразом, који се кретао од лирске апстракције и енформела до сликарске фигурације у каснијем периоду рада, Мића Поповић је остао доследан у уверењу да се сликом може говорити истина, сведочити, опомињати, критиковати. Преминуо је у Београду 1996.

Фотографија: https://micapopovic.rs/biografije.html