На данашњи дан

1925. – У Марибору је рођен Душан Трбојевић, пијаниста, педагог и списатељ, музички теоретичар, историчар. Сматра се зачетником концертног пијанизма у послератној Југославији. Дипломирао је клавир 1951. године, а две године касније и композицију на Факултету музичке уметности у Београду. Усавршавао се у Лондону, где је на Краљевском колеџу стекао диплому.

Као педагог радио је на Факултету музичке уметности у Београду од 1957. године до пензије. Поред композиторске делатности, као пијаниста је широм некадашње Југославије промовисао класичну музику. Као концертни пијаниста и пратилац наступао је и у иностранству.

Као професор и културни радник је нарочиту пажњу посвећивао раду Музичке Омладине, као и покретању нових концертних и фестивалских циклуса. Био је омиљени професор на три академије, у Београду, Новом Саду и Подгорици. Иза себе је оставио драгоцене уметничке смернице. Добитник је већег броја домаћих награда и признања, међу којима се истичу Велика плакета Универзитета уметности (1983), Седмојулска награда (1986), Октобарска награда за животно дело (1990) и Награда УМУС-а за животно дело (2005).

Фотографија: https://www.knjizare-vulkan.rs