На данашњи дан

2015. – Преминуо је Властимир Ђуза Стојиљковић. Професионалну каријеру је започео 1946. године у Крушевачком позоришту. Још током студија на Позоришној академији почиње да игра 1951. у Београдском драмском позоришту (БДП). Велику популарност је стекао филмом Љубав и мода, за који је отпевао чувену песму Девојко мала. Осим те песме, снимио је још неколико које су објављене на сингл плочама. Најпознатији је по телевизијској улози Родољуба Петровића у дуговечној серији Позориште у кући.

На Радио Београду остварио је више од 340 улога у Драмском програму. Крајем 1980-их је водио радио програм Забавник на Радио Београду, а учествовао је и у другим забавним емисијама ове радио станице. Позајмљивао је гласове јунацима бројних цртаних филмова али је остао највише упамћен као Патак Дача, Пепе ле Твор, Оптимус Прајм из Трансформерса и Рафаело и Леонардо из Нинџа корњача.

Године 1983. добио је Октобарску награду града Београда, а 2001. је добио Добричин прстен. Године 2009, добио је Статуету Златни ћуран за животно дело.

Девојко мала, Ђуза Стојиљковић