На данашњи дан

1953. – У Београду је рођена Тања Бошковић, југословенска и српска глумица. Тања потиче из угледне професорске породице. До седамнаесте године је живела у Аранђеловцу где је завршила основну школу и гимназију. Факултет драмских уметности је уписала Београду у класи професора Предрага Бајчетића. Студирала је са Горицом Поповић, Јелицом Сретеновић, Радмилом Живковић, Златом Нуманагић и Бранком Јеринићем. Дипломирала је 1973.

Успела је да направи богату глумачку каријеру, а нема особе која не зна бар за једну њену улогу. Значајне улоге је остварила у филмовима Мајстори, мајстори, Човек са четири ноге, Полицајац са Петловог брда, Рат уживо, Окупација у 26 слика, Балканска правила, Волим те највише на свету и Пети лептир, а публици је најпознатија по улози певачице у филму Балкан експрес, и по улози Лоле Голубовић у ТВ-серији Срећни људи. На филму је сарађивала са највећим југословенским и европским редитељима.

Током 1970-их година била је велика звезда мјузикла Позоришта на Теразијама, а од 1986. постаје стални члан позоришта Атеље 212. Тања Бошковић има преко четрдесет година дугу и плодну позоришну, ТВ и филмску каријеру овенчану највећим наградама и признањима. Ове године, 2022, била је 18. лауреат вредне награде Жанка Стокић. Тања Бошковић је глумица драмског театра, мјузикла, плеса, а истовремено и филмска дива кроз чију каријеру можемо пратити и све фазе развоја некада југословенског, а сада српског филма.

Фотографија: https://glossy.espreso.co.rs