На данашњи дан

1934. – Положен је камен-темељац Споменика незнаном јунаку на Авали. Споменик Незнаном јунаку налази се на врху Авале, на највишој коти Београда и и представља монументални маузолеј. Творац овог споменика је хрватски и југословенски вајар Иван Мештровић, изузетно ангажован скулптор у Краљевини Југославији.

Споменик је подигнут у част свим палим ратницима у ратовима 1912-1918. године. Приликом повлачења 1915, један српски војник је погинуо на самом врху Авале. Гроб је 1921. био „на путу да нестане“, па је представништво Народне скупштине у јуну прихватило предлог да се подигне „скроман споменик“ у спомен свих палих незнаних јунака, за коју сврху је затим формиран и одбор на челу са др Иваном Рибаром. Одбор је у јануару 1922. упутио проглас грађанству Београда да споменик подигне престоница. 

Након нешто више од једне деценије, по жељи краља Александра I Карађорђевића, порушени су остаци града Жрнова и на том простору изграђено монументално спомен обележје – маузолеј Незнаном јунаку. То је било у складу са општом акцијом подизања споменика Незнаном јунаку у другим земљама савезницама у том рату (од 1920. године Француској, Енглеској, Италији, Белгији, Канади, САД).

Необрађени блокови гранита, чврстог сивкасто-црног камена (габро) допремани су из државног каменолома „Јабланица“, код Мостара у долини Неретве, до железничке станице у Рипњу код Београда. Одатле су уским колосеком довожени до врха Авале, где су извођени завршни радови полирања и глачања. Монументалне скулптуре каријатида стизале су из Мештровићеве радионице у Сплиту у подножје Авале, а затим су као и камени блокови подизане извлачењем до врха вагонетима. Изградња је почела 18. јуна 1934. и трајала је пуне четири године. Ово архитектонско-скулпторско дело представља најмонументалнији јавни споменик града Београда.

Фотографија: https://www.srbijapodlupom.com