На данашњи дан

1938. – У селу Љубиш на Златибору рођен је Љубивоје Ршумовић, књижевник и песник, истакнути дечји писац и аутор култних дечјих емисија. Дипломирао је 1965. године на Филолошком факултету у Београду, на Одсеку компаративне књижевности. Почео је да пише рано, а прве песме објавио је још као гимназијалац. Објавио је преко 100 књига, углавном за децу, а његова дела преведена су на више страних језика. Такође, аутор је три уџбеника за основне школе. 

Радио је у редакцији програма за децу на Радио Београду, као аутор емисија „Уторак вече – ма шта ми рече“, „Суботом у два“ и „Весели уторак“. Три године након тога прешао је у Телевизију Београд, где је био аутор емисија за децу „Хиљаду зашто“, „Хајде да растемо“, „Двоглед” и „Фазони и форе“, која је имала преко сто четрдесет епизода. Написао је, водио и режирао преко шест стотина емисија, а осим програма за децу.

Добитник је великог броја књижевних награда и признања у Србији и две запажене међународне награде: “Пуља” у Барију, за целокупно стваралаштво за децу, и награду УНЕСКО-а за “Буквар дечјих права”, на светском конкурсу за књигу која пропагира мир и толеранцију. Један је од оснивача и први председник Одбора за заштиту права детета, при организацији Пријатељи деце Србије. Његова песма ”Деца су украс света” у извођењу Миње Суботе проглашено је дечјом химном у Србији.

Фотографија: https://www.politika.rs/sr/