На данашњи дан

1845. – У Новом Саду је уведен јавни градски саобраћај. Тада су се на новосадским улицама појавили фијакери за јавни превоз. Годину дана касније могли су се видети и први вучни фијакери на петролејски погон. Почетна станица је била гостионица „Код енглеске краљице“ (место данашњег Музеја Војводине) у Дунавској улици. Заједно с улицом Златна греда, Дунавска улица је настарија улица у Новом Саду, настала још с почетка 18. века. Првобитно је била окружена мочварама, барама и мостићима који су водили до ње. Међутим, јачањем економске моћи грађанства, никле су и прве зграде од чврстог материјала и улица је полако, до краја 18. века, задобила свој прави лик. Тада је добила име Дунавска улица (сокак), Дуна утца (мађарски назив).

Развој и изградња улице су прекинути бомбардовањем 1849. године када је улица скоро потпуно сравњена са земљом. Међутим, веома брзо је уследио опоравак улице и тада су у њој никле репрезентативне палате грађене у тада савременим европским стиловима. Биле су то углавном куће великих трговаца у необарокном стилу, са бројним радњама, гостионама и књижарама. Плацеви у Дунавској улици су били најскупљи у граду, тако да је привилегију становања у променади имала само најимућнија градска господа.

Данас је Дунавска улица је једно од најомиљенијих шеталишта у Новом Саду. У близини су Дунавски парк, Команда гарнизона, Музеј Војводине и Историјски музеј и може се брзо стићи до Дунава.

Фотографија: Дунавска улица; https://novisad.travel/cp/dunavska-ulica-most-novog-sada/