На данашњи дан

2014. – У Београду је преминуо Боривоје Бора Тодоровић, српски и југословенски позоришни, филмски, телевизијски и радио глумац. Студије машинства је напустио да би 1949. уписао Академију за позоришну уметност, где је дипломирао 1956. године. Колеге с класе су му били Љуба Тадић, Марко Тодоровић, Слободан Цица Перовић и други. По завршетку Академије, био је члан Београдског драмског позоришта и Хрватског народног казалишта, Атељеа 212 и Звездара театра.

Глумом се активно бавио преко 50 година и за то време остварио је улоге у око 60 позоришних представа, 30 играних филмова и близу 100 ТВ-драма, ТВ-филмова и серија. Остварио је култне улоге у многим домаћим ванвременским филмовима и серијама као што су: ”Врућ ветар”, ”Маратонци трче почасни круг”, ”Балкански шпијун”, ”Балкан експрес”, итд.

Велики боем и глумац изузетне енергије, на сцени и приватно, Бора Тодоровић је добитник већине важних награда на нашим просторима за глуму и животно дело. Брат је славне глумице Мире Ступице и отац глумца Срђана Тодоровића и глумице Дане Тодоровић.

Фотографија: https://www.011info.com/beogradjani