На данашњи дан

1856. – У Смиљану је рођен Никола Тесла, научник, проналазач у области електрофизике и електротехнике, инжењер електротехнике и машинства и футуриста. Његов допринос науци је неизмерљив. Најпознатији је по свом доприносу у пројектовању модерног система напајања наизменичном струјом. Занимљивости везане за Теслу:

  • У част његовом доприносу науци, на стогодишњици његовог рођења, јуна 1956. у Минхену, Међународна Електротехничка Комисија, одлучила је да уведе јединицу Тесла (Т) за магнетну индукцију.
  • У свету филма постоји награда која је названа по Николи Тесли — званични назив: Nicola Tesla Award in Recognition for Visionary Achievements in the World of Digital Technology and Sound. Награда се додељује људима који су постигли изузетне резултате у пољу филмске технике.
  • Архивска грађа из Теслине заоставштине, из Музеја Николе Тесле, је на основу одлуке генералног директора Унеска, Коићира Мацуре, 2003. године уписана у регистар Унеска Памћење света.
  • Године 1975, његово име уведено је у Дом славних проналазача Америке.
  • Америчка компанија Тесла моторс прва је почела серијску и масовну производњу чисто електричног аутомобила, прво спортског Тесла роудстер, а потом и Тесла С породични ауто.
  • Кратер Тесла се налази на Месецу. Има пречник од 26 km. Његова селенографска ширина је −2,0°, а дужина −132.0°.
  • У Србији многи институти и школе носе његово име постоји.
  • Многи  уметници су желели да им Тесла позира за портрет, а он је то  увек одбијао. То је једино успела сликарка и принцеза Вилма Љвов-Парлаги 1916. године. Пошто се Тесли није допало осветљење у атељеу, сам је направио аранжман светиљки које су филтриране кроз плаво стакло. Тако је настао портрет у техници уља на платну, познат под називом Плави портрет, који је репродукован 1919. године за часопис Електрикал Експериментер, као илустрација уз Теслин аутобиографски фељтон Моји изуми. У јулу 1931. године, портрет је освануо на насловној страни часописа Тајм. Није познато где се овај портрет данас налази. Тесла је само једном изразио жељу да неки уметник изради његов портрет. Упутио је молбу Ивану Мештровићу, који је тек 1952. израдио његову бисту.
  • Одлуком Владе Србије из августа 2010. године, дан рођења Николе Тесле 10. јул проглашен је Даном науке у Србији.

Фотографија: Детаљ с Плавог портрета на насловној страни Тајма; https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/Никола_Тесла