На данашњи дан

1884. – У Београду је рођен Петар Први Карађорђевић, краљ Србије од 1903. до 1918. и краљ Срба, Хрвата и Словенаца од 1918. до 1921. године. После убиства Кнеза Михајла у мају 1868, породици Карађорђевић је био забрањен повратак у отаџбину и одузета сва имовина. У том периоду је кнез Петар, као глава династије Карађорђевић, живео у Француској, а након венчања са црногорском кнегињом Љубицом, у Русији и на Цетињу.

После Мајског преврата и убиства краља Александра Обреновића 1903, изабран је за краља Србије. Војска је на своју руку извела државни удар и прогласила Кнежевића Петра Карађорђевића за Краља Србије, што је својим избором потврдила Народна Скупштина 15. јуна. Као краљ залагао се за уставно уређење земље и био је познат по својој либералној политици парламентаризма и демократије.

Краљ Петар је предводио Балканске ратове против Турске, који су окончани тријумфом српске војске и ослобађањем Рашке области, Косова, Метохије и Македоније, и њиховим припајањем Србији. Због својих заслуга у Балканским ратовима и у Првом светском рату у српском народу остао је запамћен као Краљ Петар И Ослободилац.

Због сталних напетих односа, Аустро-Угарска је објавила рат Србији, чиме је започет Први светски рат. После победа на Церу и Колубари 1914, након уласка Немачке и Бугарске у рат 1915, српска војска била је принуђена на повлачење и напуштање земље. Албанска голгота оставила је великог трага на здравље остарелог Краља. Он је ипак доживео да дочека коначну победу и ослобођење Србије, и стварање нове државе настале уједињењем Срба, Хрвата и Словенаца.

Фотографија: https://www.telegraf.rs/zanimljivosti/zabavnik/