На данашњи дан

1838. – У Крагујевцу је основана прва национална библиотека у Србији. Настала је спајањем библиотеке у саставу Министарства просвете и књижног фонда Књажеске типографије у Београду. За првог управника изабран је Филип Николић.

Крагујевац је дуго био носилац културног, политичког и привредног живота. Био је престоница обновљене Србије, место прве Гимназије (1833), првог театра (Књажевско српског театра) и многих других институција.

Године 1838, с радом је започео Лицеум Књажевства српског са Библиотеком, а исте године је основана и библиотека Попечитељства просвештенија. Ове две библиотеке чине темељ даљег развоја библиотекарства у Крагујевцу, па и Србији. Најпре је основано Читалиште (1846), а затим указом Михаила Обреновића (1866) и Јавна библиотека. Године 1920. Библиотека мења назив из Јавне у Народну. Најновија научна истраживања др Дејана Ристића говоре о томе да је дан настанка националне библиотеке у Крагујевцу заправо дан настанка Народне библиотеке Србије, а не 28. фебруар 1832.

Фотографија: Стари Крагујевац; https://www.infokg.rs/info/stari-kragujevac