На данашњи дан

1850. – У Панчеву је рођен Ђорђе Вајферт, индустријалац и филантроп, гувернер Народне банке Србије и Краљевине СХС. Основну школу и реалку је завршио у Панчеву, гимназију у Пешти, а Господарско – пиварску академију у Вијенстефану код Минхена. По завршетку школовања наставио је породичну пиварску традицију. Године 1873, отворио је на падинама Топчидерског брда велику и модерну пивару.

Вајферт је био Немац, а странцима није било дозвољено да имају некретнине и зато је иступио  из аустро – угарског поданства и примио српско држављанство. Панчевачку пивару наставио је да води његов отац Игњат. Вајферт је такође финансирао истраживања рудног блага у Србији, у Костолцу, борским рудницима, као и руднику живе на Авали. Био је и велики колекционар, који је имао нумизматичку збирку од 14 000 експоната и коју је поклонио  Београдском универзитету. Музеј града Београда од њега је на поклон добио колекцију од 250 гравира, карата и слика главног града.

Био је и велики добротвор. Поклонио је земљиште на коме се данас налази болница „Др Драгиша Мишовић“, а помогао је и њену градњу. Оснивач је Фонда за бригу о ратним инвалидима, а сам је учествовао у српско – турским ратовима. Као истакнути индустријалац и финансијер, изабран је 1890. године за гувернера Народне банке Краљевине Србије. У новој држави Краљевини СХС поново је гувернер од 1920 – 1926. године. Један је од оснивача Београдске задруге и први председник Индустријске коморе. Умро је 1937. године у Панчеву и сахрањен у католичкој цркви Свете Ане, коју је за живота подигао. Проглашен је за почасног грађанина Панчева, а његов лик краси српску новчаницу од хиљаду динара.

Фотографија: https://www.srbijadanas.com/