На данашњи дан

1805. – Почела са радом Основна школа „Карађорђе“ у Остружници, прва основна школа у устаничкој Србији. О световним школама у Србији у средњем веку мало се зна. Оно што је сигурно јесте да су се људи описмењавали углавном у оквиру цркве. Осим богослужења, монаси у манастирима бавили су се и образовањем људи, те су манастири попут Сопоћана, Студенице, Пећке патријаршије итд., представљали најважније институције образовања. Деца мушког пола могла су се образовати и код свештенства у својој парохији.

Сматра се да је 1718. настала најстарија основна школа у Србији, потекла из Мале грчке школе.  Учитељи су били Грци и Руси који су учили српску децу. Школа је најпре носила име Мала Српско-словенска школа, а потом је преименована у Варошку основну школу.

Такође је и властела на својим дворовима ангажовала најобразованије људе тога доба да њихове синове уче читању и писању. Постојала су училишта у већим насељима и при дворовима богатијих властелина. Највише пажње је посвећивано писању, читању, тумачењу скраћеница и појању, односно најосновнијем музичком образовању.

Фотографија: Најстарија школа у Србији; https://www.blic.rs/