На данашњи дан

Википедија

1946. – У Београду је погубљен Драгољуб Дража Михаиловић, српски и југословенски официр, армијски генерал и начелник Штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини, министар војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије у Другом светском рату. У Балканским ратовима и Првом светском рату, био је официр српске војске. Након рата, обављао је бројне дужности широм нове државе, и служио у Краљевој гарди. Налазио се и у дипломатској служби, као војни аташе у Софији и Прагу. Априлски рат 1941. године га је затекао на положају начелника Оперативног одељења Друге армије Југословенске војске. Одбио је да призна капитулацију и са мањом групом официра, подофицира и војника склонио се на Равну гору, где је основао Команду четничких одреда Југословенске војске, те почео са прикупљањем официра који су избегли заробљеништво, ради организације борбе против окупатора.

Крајем 1941. године, ушао је у сукоб са Комунистичком партијом Југославије. Од 1942. до 1944, био је министар војске, морнарице и ваздухопловства. Током највећег дела рата, у Михаиловићевом штабу су се налазиле савезничке (америчке и британске) војне мисије. Генерал Михаиловић је са својим снагама организовао прихват преко 500 савезничких ваздухопловаца оборених изнад непријатељских линија.

Након Другог светског рата, нове југословенске комунистичке власти су га ухапсиле и осудиле на смрт за колаборацију и ратне злочине. Виши суд у Београду је маја 2015. године, усвојио захтев за његову рехабилитацију, те прогласио ништавном пресуду која је донесена 69 година раније.

Фотографија: http://www.generalmihailovich.com/2013/05/