На данашњи дан

1456. – Хришћанска војска под командом ердељског војводе Јаноша Хуњадија (Сибињанин Јанка) поразила је турску војску султана Мехмеда II Освајача код Београда. После освајања Цариграда Турци су 1455. г. напали Српску деспотовину, па је Сибињанин Јанко кренуо да помогне  српском деспоту и  одбио турски напад. Наредне 1456. г.  султан Мехмед II Освајач је са великом војском опсео стратешку угарску тврђаву Београд или Нандорфехервар (који је до смрти деспота Стефана Лазаревића 1427. г. припадао Србији).

Знајући да би падом Београда вероватно пала и цела Краљевина Угарска, папа Калист III упутио је у Угарску помоћ у организацији одбране. Одбраном Београда руководили су Јанко Сибињанин и Михаило Свилојевић (Михаљ Силађи), брат Јанкове супруге. Великој турској војсци храбро се супротставила малобројна, али ратоборна посада београдске тврђаве. Мађарски и српски шајкаши успели су да пробију блокаду турске речне флоте и да тако обезбеде снабдевање опседнутог града. У одлучном тренутку појавио се и фанатични фрањевачки проповедник Иван Капистран, са својим добровољцима, који су напали Турке с леђа. Том приликом Јанко Сибињанин је херојски и у јуришу излетео из тврђаве међу турску војску, која је била разбијена током 21. и 22. јула 1454. године. У борби је био рањен и сам турски султан Мехмед II, који је после тога наредио повлачење. Нажалост, ово је била последња победа Сибињанин Јанка, који је три недеље касније (11. августа 1456) преминуо у Земуну од последица епидемије куге, која је избила након турске опсаде. 

Фотографија: Спомен-камен на Калмегданском парку месту где су хришћанске снаге победиле Турке; https://sr.wikipedia.org/wiki/ЈаношХуњади