На данашњи дан

1859. – Рођен је Чича Илија Станојевић, позоришни глумац и редитељ, аутор првог српског филма. Био је међу најпопуларнијим комичарима свог времена. Написао је комедију „Дорћолска посла“, а са Јанком Веселиновићем комедију с певањем „Потера“.

Током одрастања живео је на Дорћолу, уз Скадарлију и кафане у којима је често боравио. Неколико деценија је живео у кући Ђуре Јакшића. У својој позоришној каријери, Чича Илија Станојевић одиграо је близу 500 различитих улога. Сваком је одушевљавао публику дајући лични печат представама. Играо је трагедије, попут трагичног Кина, али је најпознатији био по комедијама. Играо је од кир Јање, севдалије Миткета, Јованче Мицића и Папа Нацка, а посебне аплаузе добијао је за улоге у Молијеровим комедијама „Уображени болесник“, „Силом лекар“ и „Жорж Данден“.

У Београд и своју Скадарлију Чича Илија се вратио у лето 1885. године, а 1896. постаје стални члан Народног позоришта.  Снимио је и режирао 1911. године први домаћи српски филм „Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа“. Чича Илија у том филму играо и две улоге: турског пашу и Вујицу Вулићевића, убицу Карађорђа. Покретапројекта био је Светозар Боторић, власник хотела „Париз“ на Теразијама у коме је 1908. отворен први стални биоскоп у Србији. У октобру је одржана премијера за новинаре и на двору, а од 16. до 20. новембра приказиван је у биоскопу „Париз“ за публику, а затим је почео да живи свој биоскопски живот и доспео чак до Америке. Филм је нестао и сматрао се изгубљеним све до 2004. године када је пронађена копија у Filmarchiv Austria.

Први српски филм, 1911.