На данашњи дан

1928. – У Сплиту је рођен Никша Стипчевић, историчар књижевности, професор Филолошког факултета у Београду, управник Библиотеке САНУ, председник Управног одбора Радио-телевизије Србије, академик. Основну школу завршио је у Сплиту а Другу мушку гимназију у Београду 1948. године. Дипломирао је 1953.на Романској групи Филозофског факултета (италијански језик и књижевност, под „В“ – француски језик и књижевност).

Од 1953. године радио је у Институту за српски језик САНУ (Одсек за експерименталну фонетику). Исте године запослио се и као асистент за италијански језик на Катедри за романске језике и књижевност Филозофског факултета у Београду. Радио је као лектор за српскохрватски језик на Сорбони од 1959. до 1961. Докторску дисертацију је одбранио 1965. на Филолошком факултету у Београду. Изабран је за редовног професора 28. децембра 1976. године. За дописног члана САНУ изабран је 15. децембра 1983. године, а за редовног 27. октобра 1994. године.

Аутор је многих уџбеника за италијански језик и остале стручне литературе. Добитник је многих значајних домаћих награда, а од међународних признања истиче се орден Cavalliere Ufficiale dell’Ordine al Merito della Repubblica Italiana (1971.година), који му је уручио председник Републике Италије и орден Commendatore dell’Ordine al Merito della Repubblica Italiana. Преминуо је у Београду 12. јуна 2011.

Фотографија: https://www.sanu.ac.rs/clan/stipcevic-niksa/