На данашњи дан

1717. – У бици код Београда у аустријско-турском рату, принц Еуген Савојски, под благословом Карла VI, потукао је турску војску и заузео Београд. На страни Аустријанаца борило се и 6 000 Срба из Војводине. Хабсбурговци су сматрали Београд централном стратешком тачком за продор монархије на Балкан. Тако је мислио и принц Еуген Савојски који се сусрео у Бечу с царом Карлом VI и договорио поход на Турке код Београда.

Тако је између 9 и 10 сати пре подне 16. августа 1717. године добијена велика битка под Београдом. Већ другог дана након победе аустријске војске турска посада истакла је на градским бедемима беле барјаке у знак предаје. Предаја је уговорена 18. августа, а по склопљеном уговору војницима турске посаде одобрено је да са женама, децом и покретном имовином, најкасније до 22. августа, напусте тврђаву.

Цела Европа се радовала овој великој победи. У Бечу су Еугену Савојском исковали медаљу са његовим ликом. Ова победа је била круна војничке каријере овог принца и потврдила га као водећег европског генерала тог времена. Његова способност да пораз претвори у победу се показала као принчева највећа врлина. Аустријанци су у тврђави оставили посаду од 13 батаљона и 4 ратна брода.

Након аустријске победе, која је осигурана српским добровољцима, основана је краткотрајна Краљевина Србија у околини Београда, покрајина Хабзбуршке монархије, све док Турци нису поновно освојили град двадесет година касније.

Фотографија: https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/ОпсадаБеограда(1717)