На данашњи дан

1990. – Југославија је по трећи пут постала првак света у кошарци, освојивши првенство у Аргентини. Легендарна репрезентација била је предвођена селектором Душаном Ивковићем Дудом и сматра се једном од најбољих икада на овим просторима. На терену су били: Дражен Петровић, Велимир Перасовић, Зоран Чутура, Тони Кукоч, Жарко Паспаљ, Јуриј Здовц, Жељко Обрадовић, Радисав Ћурчић, Владе Дивац, Аријан Комазец, Зоран Јовановић и Зоран Савић.

На путу до злата забележен је само један пораз, у последњем колу групне фазе од Порторика 82:75. Међутим, тај пораз није утицао на то да Југославија прође прву фазу такмичења са учинком 2-1. Југославија је у првој фази такмичења у оквиру А групе победила Венецуелу и Анголу, а изгубила од Порторика. У другој фази, у новоформираној групи Ф, ”плави” су били бољи од Бразила, СССР и Грчке. У полуфиналу, Југославија је срушила репрезентацију САД (99:91), а у великом финалу још једном надиграла СССР (92:75).

У најбољој петорци Светског првенства нашли су се Владе Дивац и Тони Кукоч, а Кукоч је проглашен и за најбољег играча турнира. Можда и најбоља генерација Југославија није имала прилику да се у пуном капацитету покаже на следећим такмичењима јер се земља распала у крвавом грађанском рату.

Фотографија: https://www.danas.rs/sport/mundobasket/