На данашњи дан

1899. – У Трбуњи у Топлици рођен је Раде Драинац (Радојко Јовановић), српски књижевник и стваралац модернистичких тежњи. Као шеснаестогодишњи младић 1915. године, прешао је Албанију са српском војском, и као већина избегличке деце, наставио школовање у Француској.

У међураном периоду бавио се новинарством. Као новинар листа ”Правда” путовао је и писао из већине држава Балкана, по блиском Истоку, Русије, Француске, Пољске, Грчке, Румуније, Летоније и Шведске. Прву књигу песама „Афродитин врт“ штампао је 1921. године у Прокупљу.

Године 1919, објављује поезију у часопису ”Епоха”, док збирку стихова ”Модри смех” објављује у Београду са потписом Рад. Јовановић. Засновао је специфичну књижевно-теоријску концепцију – хипнизам и од 1922. објављивао часопис Хипнис. Тада се први пут потписује као Раде Драинац.

Услед туберкулозе, од 1942. jе боравио у санаторијуму код Соко Бање. Повремено га је посећивао и Иво Андрић. Након повратка у Београд, у државну болницу, умро је 1. маја 1943. године. Пошто је био сиромашан сахрањен је о државном трошку на Новом гробљу уз рецитацију његове песме ”Нирвана”.

Фотографија: https://www.politika.rs/