На данашњи дан

1189. – Донета је „Повеља“ Кулина Бана. Бан Кулин је владао Босном од 1180. до 1204. године, а како је у том периоду Босна доживела просперитет и развој, ушао је и у народну изреку. Међутим, бан Кулин ушао је у историју не због политичких игара већ због повеље коју је оставио за собом. Ова повеља уређивала је трговинске и добросуседске односе са Дубровником, а такође је позната и плоча Кулина бана. Она представља први сачувани српски ктиторски натпис неке цркве на подручју Босне, а занимљиво је да је уз натпис био осликан  и Кулинов портрет, који није сачуван.

Бан Кулин био је у родбинској вези са лозом Немањића јер је његова сестра била удата за Мирослава, брата Стефана Немање. О његовом рођењу и пореклу се не зна пуно, а владавину над Босном преузео је прво као вазал Византије, а затим и Угарске. Са изузетком једног војног похода против Византије у коме је учествовао и Стефан Немања, његова владавина углавном је била обележена као мирнодопско доба, због чега је Босна успела да развије своје трговинске везе и напредује.
Међутим, каже се да је одобравао пораст богумила па је Вукан Немањић, желевши да прошири власт на Босну, дојавио то Папи Иноћентију ИИИ који је затражио од угарског краља Емерика да нападне Босну. Међутим, бан Кулин је то сазнао и одрекао се јеретичких уверења, те је као тактички потез променио веру. Било како било, његова владавине је позната по миру који је тадашња Босна уживала.

Фотографија: https://www.istorijskizabavnik.rs/blog/kulin-ban