На данашњи дан

1940. – У Београду је преминуо др Милан Јовановић – Батут, здравствени просветитељ, професор и ректор Велике школе и први декан Медицинског факултета у Београду. Др Јовановић је рођен 10. октобра 1847 у Сремској Митровици. Након завршене гимназије у Карловцима и Осијеку, завршио је медицину на Бечком универзитету 1878. године. 

У то време су постојала 3 доктора с истим именом и презименом, па је он постао познат по свом надимку, Батут. Једна од његових највећих заслуга је оснивање Медицинског факултета у Београду. Након вишедеценијске борбе и његове упорности, Медицински факултет је основан 1919. године. А професор Милан Јовановић Батут је постао први декан и професор хигијене на новооснованом факултету.

Професор Батут се такође бавио и друштвеним радом, па је био председник Српског лекарског друштва, Југословенског лекарског друштва и Друштва за чување народног здравља. Такође је био и вишегодишњи члан и председник Главног санитетског савета. На његову иницијативу основано је Министарство народног здравља после Првог светског рата. Такође, био је један од оснивача Српске књижевне задруге. Сарађивао је са Матицом српском, Српским књижевним гласником и био један од првих и најугледнијих сарадника Политике. Професор Батут је добио многа вредна одликовања и својим вишедеценијским научним и друштвеним залагањем оставио неизбрисив траг у историји српског народа.

Фотографија: Дигитална НБС / М. Стојановић