На данашњи дан

1836. – Умро је Стефан Стратимировић, митрополит карловачки. Стратимировић је рођен у Кулпину и потиче из угледне породице Стратимировић. Школовао  се најпре код месног учитеља, а потом и у Новом Саду, Сегедину и Вацу. Филозофске и правне науке студирао је у Пешти и Бечу, а верски и историјски наук кодархимандрита Јована Рајића. Доласком Леополда Другог на хабзбуршки престо, делимично се мења и политика аустријских царева према Србима који су живели на овом подручју.

Митрополит Стефан Стратимировић је искористио овакву ситуацију и добио дозволу од бечког двора да оснује гимназију у Сремским Карловцима. Захваљујући  његовом ангажовању, српски народ је добио прву гимназију у својој историји. Поред Карловачке гимназије, Стратимировић је уз помоћ трговца Димитрија Анастасијевића Сабова основао и Карловачку богословију 1794. године, Благодејаније, касније познатији као Стефанеум 1797. године. Такође његовом заслугом, 1810. године основана је и новосадска гимназија Јован Јовановић Змај.

За његов научни рад и судове о књигама интересовали су се многи европски научници. Он је обогатио и за научни рад оспособио патријаршијску библиотеку у Сремским Карловцима, омогућио штампање многих црквених књига, а у све српске школе увео историју као обавезни наставни предмет. Био је љубитељ науке и књижевности којом се и сам бавио. За собом је оставио приличан број радова, на латинском, немачком и српском језику.

Фотографија: https://www.novosti.rs