На данашњи дан

1941. – Завршен „Крвави марш“ становника Шапца у Другом светском рату. Дана 24. септембра су Немци, због одмазде, спровели преко 5 хиљада шабачких мушкараца у импровизовани логор у Јарку. По наредби немачког генарала Франца Бемеа 342. пешадијска дивизија имала је задатак да на препад покупи све мушкарце између 14 и 70 година и да их пребаци у концентрациони логор, који ће дивизија подићи северно од реке Саве. Немци и усташе су 26. септембра 1941, уз ударце и пуцње, покренули  колону Шапчана трчећим кораком ка селу Јарак. Трчали су у колони по петоро, трећи дан без воде и хране. За нешто више од четири сата имали су да пређу раздаљину од 23 километра. Сви који нису могли да наставе били су на лицу места ликвидирани. На том путу смрти живот је изгубило најмање 120 људи, а остали су претрпели најразличитија мучења.

Ливада у Јарку ограђена бодљикавом жицом, са кулама стражарама, била је нова неизвесност. У том импровизованом логору били су од 26. до 30. септембра 1941. После вишедневног мучења жеђу, глађу, батинањем, пуцањем, добили су одобрење да могу примити воду. Сељаци из Јарка доносили су воду на колима и спасли смрти многе Шапчане. Због неповољних техничких услова, таоци су пребачени у новоформирани логор на Сењаку, простор градске касарне. Немци су похапшене вратили 30. септембра 1941. године. Међутим, већ наредног месеца стрељано је око 2 100 талаца из логора – Срба, Јевреја и Рома.

Фотографија: Логор у Јарку (Извор: изложба Крвави марш 1941-2021); https://distrikt.rs/mars-za-zivot-iz-kog-se-mnogi-sapcani-nisu-vratili/