На данашњи дан

„Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.“ – рекао је Вук Стефановић Караџић који је рођен на данашњи дан 6. новембар 1787. године.

Српски језички и правописни реформатор Вук Стефановић Караџић, једна од најзнаменитијих личности српске културе, творац новог правописа и књижевног језика, генијални самоук који је направио одлучан преокрет у српској литератури – она је од његовог времена добила изразито народно и национално обележје.

Готово је непознат податак да је Вук Стефановић Караџић био градоначелник Београда. 

Наиме, 29. марта 1831. године Вук је постављен на чело градске управе. Већ почетком децембра 1830. године кнез Милош поставља Вука Караџића за члана Суда нахије и вароши београдске, са платом од 1200 форинти сребра. 
У пролеће 1831. године, реорганизујући градску управу, кнез Милош је „сојединио“ чланове Магистрата београдског са Судом београдским и именовао Вука за председника те институције. Тако је Вук, решењем од 29. марта 1831. године, постао градоначелник Београда!
Љубан Очигрија , Београд-јуче, данас, сутра…