На данашњи дан

1932. – Рођен je Радослав Граић, историчар уметности, певач и композитор, музички уредник ТВ Београд. Неке од његових чувених композиција су „Долетеће бели голуб“, „Крчмарице још вина наточи“, „Жубор вода жуборила“, „Мито бекријо“ коју је прославила Василија Радојчић, и многе друге. Многи можда мисле како су то изворне народне песме. Заправо, ове песме, и још многе друге, компоновао је Радослав Груић.

Након завршетка гимназије у Бања Луци 1950, Радослав Груић долази у Београд где је дипломирао историју уметности на Филозофском факултету и ишао у средњу музичку школу. Године 1956. је уписао Музичку академију, где је студирао соло певање у класи професора Бранка Пивничког. У то време је постао члан Хора Радио Београда, са којим је наступао четири године. Током 1958. је почео самосталну каријеру и изводио је песме народне и староградске музике и шлагере. Током 1960. је почео да компонује. Први запажен успех имао је на Београдском пролећу где је Ђорђе Марјановић с његовом песмом „Стјуардеса“ освојио прво место. После тога низали су се фестивали где су славни извођачи попут Арсена Дедића, Лоле Новаковић, Властимира Ђузе Стојиљковића и других освајали прва три места с композицијама Радослава Граића. Поред композиција забавне музике, писао је и композиције народне музике и неки од извођача његових песама су Тома Здравковић, Беба Селимовић, Лепа Лукић, Гордана Стојићевић, Легенде и други. Писао је композиције и на стихове познатих дечјих песама, као што су „Вуче, вуче, бубо лења“, или „Још смеха деци“.

 Добитник је многобројних награда и признања за вокално извођење и за композиторски рад, као што су Златна медаља за заслуге, поводом Дана државности Републике Србије (2020), Естрадно-музичка награда Србије за животно дело (2017), Златни мелос – награда за животно дело (2015). Живи у Београду.

Фотографија: Српски легат