На данашњи дан

1943. – у Њујорку је умро Никола Тесла, један од најпознатих српских и светских научника и проналазача у области физике, електротехнике и радиотехнике. Свој допринос науци и технолошком прогресу  дао је као проналазач обртног магнетног поља, индукционог мотора, полифазне неизменичне струје, генератора и комплетног система производње и дистрибуције електричне енергије. Полифазни електромагнетни мотор и пренос електричне снаге, које је Тесла пријавио 1887. године, означили су почетак „револуције“ наизменичних струја. Неколико година касније, овај систем примењен је на хидроцентрали на Нијагари.

Након открића принципа обртног магнетног поља, вишефазних струја и њихове примене, затим решења у домену аутоматике у последњој деценији XIX века, Теслa је открио нове ствари на пољу струја високе фреквенције и високих напона. Конструисао је и високо-фреквентне алтернаторе, који су дуго представљали основу за емисију радио-станица. Затим је прешао на произвођење непригушених електромагнетних таласа помоћу осцилаторних кола са стационарним елементима – великим калемовима, кондензаторима и антенама. Током 1897. године, патентирао је за радио везе фундаментални принцип резонанције по два електрична кола на емисионом и на пријемном крају. Такође је и утемељивач радио комуникација на велике удаљености.

Тесла је конструисао трансформатор и реализовао електрично осветљење без жица. Открио је многе особине струје високе фреквенције. Дуг и плодоносан Теслин истраживачки рад резултирао је у великом броју изума који се сматрају драгоценим решењима за напредак технике, од којих су многи били толико испред свог времена, да ни данас није могуће у потпуности сагледати сву њихову вредности и могућу примену. Због великог значаја који је остварио у многим научним областима, његово име је нашло место у Међународном систему мерних јединица  и означава јединицу магнетне индукције (густину магнетног флукса).

Овакав генијалац и великан умро је у Њујорку, сиромашан и сам, заборављен од свих.

Фотографија: https://www.serbiaincoming.com/