На данашњи дан

1904. – У Београду је изашао први број дневног листа „Политика“. Тираж првог броја овог листа, који је је најстарији у овом делу Европе, износио је 2450 примерака. Данас је „Политика“ информативни дневни лист који се бави актуелним темама свакодневног живота у областима политике, економије, културе, спорта и забаве. Оснивач и одговорни уредник био је Владислав Рибникар.

Због дуге и богате традицијом, као и због свог угледа и утицаја у друштву, овај дневник се сматра једном од националних институција у Србији. Такође спада у дневно-политичке новине које се држе високо-професионалних новинарских стандарда, иу којима се негује култура дијалога и слобода изражавања. Лист има више специјализованих додатака, где се посебно издваја Културни додатак, који излази од 1957. године. Политика излази у три издања, са штампаним тиражом већим од сто хиљада. У својој преко једног века дугој историји, Политика није излазила у време окупације земље, током Првог и Другог светског рата.

Током времена, с „Политиком“ су сарађивали сви значајни југословенски и српски књижевници. Међу њима су као новинари још од времена оснивања били Бранислав Нушић, Јефта Угричић и Милутин Ускоковић. Књижевну, позоришну или ликовну критику писао је Јован Дучић. Ту су још нека славна имена „Политикиних” сарадника као што су Иво Андрић, Милош Црњански, Бранко Ћопић, Десанка Максимовић, Слободан Јовановић, Вељко Петровић, Станоје Станојевић, Богдан Поповић, Милан Кашанин, Драгиша Васић, Исидора Секулић, Тин Ујевић, Вељко Милићевић, Живко Милићевић, Марко Ристић, Васко Попа, Михајло Петровић, Момо Капор и други.

„Политика“ настоји да прати модерне токове и да у својој класи озбиљног дневника пружи читаоцима више од пуке информације, то јест да им обезбеди озбиљну анализу догађаја засновану на провереним чињеницама. Данас ова најстарија медијска кућа на Балкану има више специјализованих часописа који излазе недељно или месечно и који се баве различитим темама, као што су Политикин забавник, Илустрована политика, Спортски журнал, Вива, Базар, Свет компјутера.

Фотографија: https://www.politika.rs/