На данашњи дан

1945. – Будимпешта је ослобођена доминације нациста у Другом светском рату. Мађарска је у Другом светском рату била савезник Немачке. Битка за Будимпешту је трајала три месеца, две недеље и један дан (од 29. октобра 1944 до 13. фебруара 1945). У питању је био био општи напад совјетске и румунске војске на нацистичку Немачку и њихове савезнике у Мађарској.

Била је то тешка офанзива. Хитлер је јануара 1945. прихватио повлачење војника из Пеште, али да би покушао да одбрани Будим. Тада су Немци, упркос протесту мађарских војника, срушили пет мостова како би спречили напредовање совјета.

Након ове офанзиве, Будимпешта је лежала у рушевинама, и више од 80 одсто зграда је било срушено или оштећено. Историјске знаменитости, попут зграде Мађарског парламента, лежале су у рушевинама.

Сматра се да је то била једна од најтежих и најкомпликованијих офанзива које је совјетска војска имала у овом делу Европе. Након губитка Будимпеште, главне снаге немачке армијске групе су се практично распале. Тако је за савезнике отворен пут ка Бечу (који је пао два месеца касније), тадашњој Чехословачкој и југу Немачке. Овом победом су Совјети избацили из рата последњег европског политичког савезника нацистичке Немачке и тиме је у Европи убрзан завршетак Другог светског рата.

Фотографија: https://historyofyesterday.com/