На данашњи дан

1912. – Рођен је Тибор Секељи, југословенски истраживач мађарског и јеврејског порекла, путописац, географ, новинар, музеолог, есперантиста, писац и, надасве, светски путник, учесник експедиција широм света.

Током својих седамдесет шест година живота био је у готово стотину земаља и говорио је 24 језика, од којих течно девет. Посебно се залагао за ширење есперанта као међународног језика за који је написао и уџбеник. Био је члан Академије за есперанто и почасни члан Светског есперантског савеза. Нека од својих дела је писао изворно на есперанту, а нека на шпанском.

Гимназију је завршио у Никшићу, а право је дипломирао 1929. у Загребу. Већ тада је пешице обилазио многе крајеве Југославије, писао о њима и правио цртеже и аквареле. Захваљујући новинарском позиву, наиме био је новинар Хрватског дневника, уочи Другог светског рата отпутовао је у Аргентину, тако да су само он и његов брат преживели холокауст. Током боравка у Јужној Америци, Секељ се много бавио експерантом и оставимо многа значајна дела на том језик. Путујући по земљама Средње Америке, истраживао је вулкане, упознавао племена, пронашао један заборављени град, оснивао есперантска друштва.

Тибор Секељ је написао више од тридесет књига на српскохрватском, шпанском и есперанту. Књиге су му преведене на тридесетак језика. Секељ је један од најпревођенијих писаца бивше Југославије. У Југославију се трајно вратио и населио у Суботици, где је био директор Градског музеја и где је остао до краја живота.

Фотографија: https://www.subotica.com/