Наполеон: Карађорђе је велики војсковођа

Карађорђе Петровић је све до данас остао симбол српске борбе за ослобођење од Турске власти. Вештину и умешност војевања српског вожда спознао је и похвалио француски император Наполеон Бонапарта.

Наполеон: Карађорђе је велики војсковођа

Између 1804. до 1813. године Наполеон је заузео готово целу Европу. Славног француског императора је у његовим освајањима пратила бројна и добро наоружана модерна грађанска војска, са којом је продро чак до Москве.

Игром случаја, слом Првог српског устанка 1813. године је на неки начин био повезан са Наполеоном јер су руски савезници који су помагали Србима у борби, морали да напусте Србију због Наполеоновог похода на Русију. Ослабљена српска војска је била поражена, Турци су ушли у Београд, а Карађорђе и друге вође пребегли су у Аустрију.

Према неким изворима Наполеон је на свом освајачком путу, након битке код Апсена која се одиграма у близини Беча, 22. маја 1809. године, причао својим војницима о једном војсковођи са Балкана, који нема модерну војску него се са својим сељацима бори против моћног Османлијског царства.

“Лако је мени бити велики са нашом искусном војском и огромним средствима, али далеко на југу, на Балкану, постоји један војсковођа, изникао из простог сељачког народа, који је окупивши око себе своје чобане, успео без оружја и само трешњевим топовима, да потресе темеље свемоћног Османлијског царства и да тако ослободи свој поробљени народ. То је Карађорђе, њему припада слава највећег војсковође!” рекао је својим војницима велики освајач, а бележи Википедија.