Штитна жлезда и ваше расположење

Штитна жлезда и ваше расположење

Штитна жлезда има важну функцију у нашем телу – лучи и контролише тироидне хормоне који утичу на метаболизам. Метаболизам је процес у ком се храна коју уносимо у тело трансформише у енергију. Такорећи, штитна жлезда утиче на то како тело узима сировину (храну) и претвара је у енергију неопходну за нормално функционисање нашег организма. Уколико дође до поремећаја рада штитне жлезде долази и до поремећаја животне енергије.

Како то тироидна жлезда утиче на наш метаболизам? Па тако што ствара и производи хормоне који играју веома битну улогу у многим процесима у нашем телу. Када она ствара превише или премало хормона, у питању је поремећај њеног рада. Постоји неколико различитих врста болести ове жлезде, као што су хипертиреоза, хипотиреоза, тироидитис и Хашимотов тироидитис.

Уколико приметите код себе забрињавајуће симптоме који су изнесени у чланцима о хипертиреози и хипотиреози обавезно се обратите лекару. На основу анализа из крви, он ће утврдити да ли се ради о поремећају и преписаће вам потребну терапију.

Од усхићења до депресије

Често се поставља питање да ли оболела штитна жлезда може да утиче на то како се човек осећа. Одговор је потврдан. Сваки поремећај у физичком телу доводи до извесне мере и поремећаја у емотивном стању јер су то две нераздвојне целине. Уопште узев, што је обољење штитне жлезде теже, то су и промене расположења уочљивије.

Промене расположења код хипертиреозе. У случају овог поремећаја, тело не препознаје штитну жлезду као своју структуру, па производи антитела против ње.То доводи до њеног убрзаног рада, то јест појачаног лучења хормона Т3 а посебно Т4, што се лоше одражава на цело тело. Уколико је то случај код вас можете имати следећа емотивна стања:

 • неуобичајену нервозу и напетост
 • немир
 • анксиозност
 • раздражљивост
Штитна жлезда и ваше расположење

Промене расположења код хипотиреозе. Хипотиреоза је системски поремећај изазван недостатком тиреоидних хормона у периферним ткивима организма. Низак ниво хормона тироксина (Т4) а висок ниво хормона који лучи хипофиза (Т4) указују на овај поремећај. Могуће су следећа расположења:

 • умор и исцрпљеност
 • безвољност
 • депресија
 • проблеми с концентрацијом

Ипак, мало је вероватно да би наведени емоционални симптоми сами по себи били једини доказ болести штитне жлезде. Обично је поремећај повезан са знацима као што су повећање или губитак тежине, повећана осетљивост на хладноћу и топлоту, промене у раду црева и поремећај у менструалним циклусима.

Веома је важно да се на време обратите лекару, а посебно ако спадате у ризичну групу, то јест ако

 • имате породичну историју болести штитне жлезде, или
 • имате неко обољење као што је пернициозна анемију, дијабетес типа 1, примарна инсуфицијенција надбубрежне жлезде, лупус, реуматоидни артритис, Сјогренов синдром или Тарнеров синдром).
 • узимате лек који садржи пуно јода (амиодарон).
 • ако имате преко 60 година, посебно ако сте особа женског пола.

Важно је да се обратите стручном лекару јер одговарајуће лечење, попут лекова који блокирају производњу хормона штитне жлезде или замењује недостајући хормон обично побољшава и емоционалне и физичке симптоме узроковане болестима штитне жлезде.


Повезани чланци:

Жлезда која утиче на виталне функције нашег организма ТИРОИДНА (ШТИТНА) ЖЛЕЗДА